Вечната жертва

1186 25.04.23
Сподели:

До всички, които се чувстват засегнати от новите правила - искрено съжалявам за случилото се. Никой не подценява вашия труд. Никой не казва, че това, което правите е грозно, лошо или недостойно. Но трябва да разберете, че създадох тази група, както и платформата поради ред причини, част от които са да възхваля българския творец, да го издигна на пиадестала, да му дам свободата, която заслужава, за да се развихри творчески, и много много други. Това са само основните. Не исках творците да търпят абсурдни ограничения и за най-малкото нещо, както е в болшинството от групи. Защото българския творец има невероятен потенциал. Той изумява останалите с него, носи щастие и радост за окото и душата.

Да обаче, много хора решиха, че могат да принизят този потенциал и си помислиха, че както групата, така и платформата, са магазинчета за подаръци от тип "за всекиго по нещо". Тези хора започнаха да заливат пространството с изделия, които видиш ли, щом били пипнати от ръка, изведнъж били ръчно творчество. Така талантливи творци, години наред развивали таланта си с много труд, пот и саможертва, започнаха да потъват, някои дори изцяло спряха да публикуват. След цялото това нещо никой не се извини нито на творците, нито на модераторите, а на мен пък...дори не съм си и фантазирал подобно извращение. Не само това, но и тези хора станаха жертви. Те се чувстват онеправдани и лишени от поле за изява, сякаш не се намираме в 21-ви век и не изобилстваме от възможности, така както никое поколение до сега. Част от тези хора ни нападат вербално, друга част ни изпращат лични съобщения, трета имат наглостта да занимават цялата група с мнението си. Ще го повторя за не знам кой път - никой не ви е длъжен! Всичко, което предлагаме е напълно безплатно и е плод на нашето време, което можем да вложим в нещо друго. Никой от нас никога не се оплакал и не се е възприемал за жертва, а фактите са такива, че би трябвало жертвите да сме ние. Не само не се възприемаме като такива, но модераторите най-любезно ви разясняват ситуацията. Нещо, което дори не трябва да правят. Не са длъжни. Но те просто са любезни и вежливи, за което ги поздравявам.

Имайте предвид, че не очаквайте да получавате отговор пишейки ни на лично по какъвто и да е повод, а публикациите от типа "мнението по темата ми е" запазете за собствената си стена. Защото това, че някой ви е дал поле за изява, не ви дава правото да натрапвате мнението си пред всички ни! Не знам, откъде смятате, че идват правата. Те не падат от небето. Никога не сте подкрепяли проекта, нито групата, нито модераторите, но изведнъж давате права сами на себе си да се разпореждате на място, което не притежавате, не сте положили труд за него, не сте съдействали по никакъв начин да се развива. Просто сте били консуматори на това място в продължение на години. Но на мен ми е пределно ясно, защо подхвърляте мнението пред 90 000 човека, а не пред публиката в собствения си профил. Може би е време да се замислите защо собствената ви фейсбук стена прилича на сцена от уестърн филм на градче с 50 жители, в което има върволици от храсти и прах по безлюдните улици. Дали личността, за която се смятате заслужава да дава мнението си?

Ако смятате, че вашето творчество е достойно да бъде приравнено до това на българските майстори-занаятчии или хора на изкуството, то това си е изцяло ваше право. Но така както вие имате правото да определяте посоката на своето развитие, така и ние имаме правото да решим, как да продължим по пътят си напред.

Не забравяйте също и че аз не променям България по отношение на това, кое да се счита за ръчно творчество и кое не в рамките на страната ни. Нито имам правото, нито намерението. Но имам правото да определям посоката на Хендмейд България и Handmasters. Всеки, който не е на моето мнение не е задължен по никакъв начин да продължава по този път. Аз смятам, че хората трябва да бъдат заедно, само и единствено ако следват една обща идеология. Нормално е мненията им да не са на 100% еднакви, да имат разминавяания по някои въпроси, но в основата си, те да са солидни и с обща философия за живота. В противен случай пътищата им трябва да се разделят. Просто няма смисъл да продължават заедно.

"По тази логика няма да остане нищо в групата"

По тази логика това означава, че някои хора, като авторът на този коментар не са виждали ръчно творчество до сега. Още повече пък българско. Аз не смятам, че има българин, който да се изправи гордо и да каже, че някои от творенията изключени от групата, са дело на богатия талант и упорит труд на българския творец. Ако го направи, този човек лъже всички ни, най-вече себе си!

Разбирам също и че много хора са наясно, че могат да си създадат своя фейсбук група, но не го правят. Пределно ясно ми е, че би било много по-лесно ако някой друг се нагърби с тази задача, за да могат те просто да се присламчат и концентират само и единствено върху собствената си поточна линия, която наричат хендмейд, за да могат да облагодетелстват единствено себе си. В момента, в който нещата не им изнасят е много по-лесно да се обърнат срещу другите, вместо да поемат отговорност за собствения си живот. И тук идва човешкия егоизъм, при който сме "приятели" до момента, в който собственият ви интерес не бъде засегнат. Има хора, които никога не съм засичал да публикуват в групата, нито пък да коментират. Изведнъж, в момента, в който нещо не им изнася, те са първи на опашката за арманския поп. И ние сме им длъжни...

Благодаря на всички творци, които останаха в групата и не се отказаха, независимо, че групата беше започнала да се превръща в "за всекиго по нещо". Поднасям и дълбоките си извинения към всички творци, заради това, че допуснах да се стигне до тук. Но всичко може да бъде коригирано. Ще има още чистки в групата, а след това и в платформата!

Сподели:
АВТОР
Николай Трайков 5.00
10 61 454 72
Последно онлайн: преди 14 часа