Плетене

Плетене

Дълъг път е извървян оттогава, машинното плетиво е една цяла индустрия, но ръчното си остава незаменимо, защото всеки един такъв продукт е уникат и сам по себе си е произведение на изкуството.

Ръчното плетиво е изработено най-често на една или на две куки. Само любимите вълнени чорапи си запазват привилегията да се плетат на пет куки. Повечето топли зимни пуловери, шалове и шапки са сътворени с две куки. Любимите дантелени плетива и куклите са запазена територия за майсторите на една кука.

Интересно е, че все още има нови неща, които внедряваме в това толкова старо умение. Например отскоро се предлагат специфични прежди, с които може да плетем и без куки. Те са доста по-дебели и при тях ползваме като куки пръстите си или специални "ушички", които подпъхваме едно в друго и така изграждаме тъканта. Това ни дава възможност доста да разширим възможностите си и открием нови техники и дизайни. Също така тези новостите ни позволиха да придадем един нов вид на изделията от дебели прежди. При тях бримката е видима, защото е много по-голяма. Това създава едра и структурирана тъкан, която е много по-ефектна и придава модерен вид на плетивото. Този тип плетене е най-приложим в интериора - чрез него се създават одеала, килими, обличат се табуретки и меки столове.

Както вече споменахме, преждите са от голямо значение за развитието и осъвременяването на ръчните плетива. Дори и най-заклетите традиционалисти вече по-рядко използват чиста вълна и чист памук, защото първата боде, а втората тежи много и трудно съхне. Затова в последните години се появиха толкова много прежди със смесен състав, който подобрява - олекотява и омекотява плетивото.

Заслужава си да споменем и дизайна на новите прежди. Те са толкова смело съчетание от естествени, изкуствени материали, метални нишки, пайети и какво ли още не, дори рециклирани материали, че на практика самата прежда е произведение на изкуството. Като добавим и невероятните цветови комбинации само в едно гранче прежда, може да разберете колко е труден изборът на твореца кое от всички тези красоти да пробва първо.

Като говорим за ръчното плетиво, няма как да не споменем и все по-богатия асортимент на предлаганите днес плетени изделия. Преди бабите ни изработваха малко неща - предимно дрехи, чорапи, терлици или красивите карета и покривки за маси и легла. Сега, като че ли плетивото е превзело не само света на облеклото, но и на аксесоарите. Предлагат се изплетени чанти, бижута, ключодържатели, аксесоари за коса или висулки за чанти. Плетените играчки са хит, дори изработката на кукла по ваша снимка. В интериора също - класика си остават плетените одеяла, но вече се комбинират с плетени килими и столове тип "барбарон". Естествено, те вече са от нови и много по-ефектни материали.

И на последно място, но не и по значение, да споменем и ползите от плетенето за психиката. Както всеки творчески процес, то успокоява, създава добро настроение и може да се ползва като вид медитация. Освен това всеки би бил горд да създаде нещо полезно с ръцете си и да внесе повече цвят, топлина и уникалност в стила си.

Защо да плетем? Защото само с една единствена нишка можем да сътворим толкова приказни неща, колкото само полетът на мисълта може да ограничи. А той граници няма. Творете и дайте живот на фантазиите и мечтите си, защото светът е по-красив, като е цветен!