Квилинг

Квилинг

Квилингът не е точно занаят, той е изкуство – хартиен филигран. Техниката произлиза от думата „quill“ – „паче перо – и нейната родина е Старият континент.

През 14-15 век монахините са декорирали своите книги с ленти от позлатена хартия. Днес квилингът се радва на популярност и в Америка, и в източните страни. Той може да се използва, самостоятелно или в комбинация със скрапбук, за изработване на поздравителни картички, покани, картини, бижута, различни орнаменти, декорация за дома, часовници, ключодържатели, дори абажури.

Техниката е 100% ръчна изработка, без използване на готови калъпи или сложни и съвременни машини. Нужни са само хартия или картон, линия, ножица, пинсети, инструмент за навиване (подобен на игла с раздвоен край от едната страна), лепило и ….. голямо търпение. Звучи супер лесно, като детска игра, нали? Но не е.

Хартията се нарязва на ленти, от които чрез навиване, оформяне и залепване се постигат 2D и 3D форми. Навитата на спирала лента може да се оформи и притисне с пръсти като стегнато или отпуснато кръгче, сълза, око, луничка, S- или V-образен елемент, триъгълник или квадрат. Дебелината на лентата варира от 1 мм до 15-20 мм, в зависимост от крайния елемент. С най-тънките ленти се оформят напр. обемни цветя, докато с широките се запълват големи стенни пана, като картините на Юлия Бродская. Направените елементи се залепват върху основа – картон или друга плоскост, под прав ъгъл или под наклон.

Хартиеният филигран може да бъде изпълнен с различни техники: когато картонените ленти се използват за очертаване на контур, се говори за on edge quilling. При beehive quilling отделните навити елементи са плътно разположени един до друг и наподобяват пчелен кошер. С combing technique елементите се „плетат“ с помощта на специален гребен.

Хартията, дори и много качествена, не е дълготраен материал. Затова декоративните орнаменти и бижутата се лакират с безвреден акрилен лак, което ги прави много здрави и устойчиви. Те могат да се вградят дори в епоксидна смола.

Ако искате да вкусите магията на квилинга, не ви трябва голяма инвестиция: от всяка книжарница можете да си закупите готов комплект от лентички, които да навиете с клечка за зъби, чието връхче е разделено на две. Ако работата наистина ви доставя удоволствие, ще си набавете също шаблон с кръгове, който се използва за постигане на еднакви геометрични фигури, и квилинг гребен, чрез който могат да се оформят интересни цветя.

Ще опитате ли?