Аз и Конкурс ТВОРЕЦ НА ГОДИНАТА'2023

166 2023-11-06T20:55:27.000000Z
Сподели:

Да попиша малко за Конкурса. ТВОРЕЦ НА ГОДИНАТА.

Когато чух за него – беше първата седмица на 2023 година. Бях в една зимна приказка в планината с внуците си. Та звъни ми Николай Трайков и ми казва как има идея за конкурс, дали искам да съм жури и т.н. Сподели, че като вижда какви чудесии качват творците в платформата – това нещо трябва да си има и конкурс. Разказа ми и как мога да участвам като творец, или като жури. Изтъкна преимуществата ми като творец, естествено. После и като жури – защо аджаба кани мен, че ще има хонорар, какъвто поискам… Съгласих се, естествено и казах, добре, жури ще съм, но ще го правя доброволно, и че съм претенциозна и взискателна към себе си и към другите, намирам всякакви кусури, и едва ли нещо, или някой ще ме изненада (все пак уча хора на творчество с различни материали, нали….). Та приказвахме си за идеята с Николай, докато ми замръзна носа навън, и накрая се разделихме по живо по здраво. Леле, викам си, тоя човек е такъв ентусиаст – направо да не вярвам ни на очите си, ни на ушите си. Божке, имало все още хора с благородни идеи, с мисъл за другите и т.н. и т.н. Всъщност много ме усмихна в този ден. И така, докато се обяви конкурсът Творец на годината. И журито естествено. И си дойде и  времето за журиране в конкурса. Вярваш – не вярваш, пристигат едни линкове, в които трябва да оценяваш – това – "да" , това – "не".  Да, ама се оказа, че много са "ДА"-тата. Голямо ахкане, но и голямо "пресяване", така да го нарека.  Дойде втория кръг. Пак онлайн, но на големия макинтош на мъж ми -половината стая – екран - гледам ги в подробности. Не стига, че съм технически грамотна и знам кое, как, и от какво се прави,  а и би трябвало точно от еди какво си да се прави, ами и поназнайвам за материалите, от които се твори.  Много ахках и викам си – не, няма да стане така. Някои работи познати ми се виждат. Почнах да търся първоизточници за копиране, плагиатстване…и добре, че го направих - случи се да хвана на  няколко пъти. Недопустимо е в конкурс да се участва с творба – копи-пейсната, или черпила вдъхновение от велики творци, без това да се упомене в описанието. Ние журито не лапаме мухи. Така де. Отпаднаха някои от моите избори за „ДА“. В последствие разбрах, че имало "възложители" с разни идеи, към творци от групата, със срок за изпълнение (съвпадащ със срока на конкурса). Но няма да разгърна тази темата, защото това е долно, гадно, пошло и си е лъжа.

 Естествено, имаше дисквалифицирани творби, които се оказа, че са си намерили собственици, а това е в разрез с правилата на конкурса. Ама правилата са за това, за да се спазват!

Дойде ред на трети кръг. Приемах творбите на участниците. Журито се събра. Подредихме творбите в изложба за оценяване.  Пак имаше охкане-ахкане, пипане, оглеждане в най-малки подробности - обръщане на хастар, спойки, вглеждане в запилване, качество на шевове, прецизност и т.н. и т.н. Е, и там, на живо, имаше разочарование, но много нищожно, в сравнение със сълзите в очите на оценяващите, предизвикани от удивление, възхищение и възторг от прецизността, майсторството и креативността, вложени в творбите. Аз до ден днешен знам кой е моят фаворит. Но не знам кой е Творецът на годината. Честно. И останалите членове на журито не го знаят.

Процесът по журирането беше заснет. Надявам се, всички да го видим в навечерието на Конкурса, или след него.

След журирането седнахме на по кафе и се започна с подробности по организацията на Церемонията по награждаването.  Николай ни разказа за наградите, които се изработват от майстор, за сценария, конферансието, изпълнителите и т.н. и т. н. Знам също, че за творците, които са номинирани за ТВОРЕЦ НА ГОДИНАТА предстоят още изненади, освен наградите.

И всичко това го гледам ей тъй – от една идея, споделена по телефона, до достоен финал. И всичко е от Николай  –  изцяло негово дело.  Никой от нас не попита има ли спонсори. Знаехме, че няма.  Бяхме сигурни от къде са парите за (паричния) награден фонд, за наградите, за всич-ко. От Николай, разбира се. Прави НЕЩО, в което вярва, сигурен е в успеха му и иска да го види с юбилейни издания. Защото Българският творец заслужава!

Няма да злоупотребявам с повече писане. Надявам се да е ясно, че в тази реализирана вече идея конкурс ТВОРЕЦ НА ГОДИНАТА са вложени не само любов и преклонение, а огромен труд, емоция, мисъл, знания, можене и финансов ресурс. Огромен труд. Отлична работа! На Николай Трайков!

Поклон!

Тук искам да напомня , че създаването на групата  е негово дело. Създаването на платформата е негово дело. Идеята за конкурса е негова, статутът на конкурса и публикациите, последващи обявяването му – негови. Системата за оценяване на творенията – негово дело. Наградите – изцяло негови идеи,  а финансовите средства - негови. Организирането на церемонията и всичко, което ще видим на сцената – отново негово дело.

Рядък екземпляр е този, нашият Николай. Дано много млади хора да последват примера му. И да знаят, че ако преследват целите си - ще успеят! 

И на края:

Като жури,  знам – присъстващите в залата ще определят Победител на публиката.  Наградата е равностойна (по стойност и паричен еквивалент) на всички награди, които ще бъдат връчени на сцената на кино „Освобождение“.

Аз ще бъда на първия ред, и се надявам вие, творците, с които ще бъдем заедно, да запълните залата със свои почитатели, които да гласуват за вашата творба и точно ТИ, да,  ТИ, който си в Славната 24-ка да бъдеш Победителят на публиката.

Купете си билети, елате на награждаването – организирайте се с коли от цялата страна, и елате! Колко е малка България, а е пълна с прекрасни таланти!

Горда съм, че съм част от „ТВОРЕЦ НА ГОДИНАТА“! Ще се радвам да се запозная с всеки от вас - Творците на живо и да създадем нови приятелства. И да направим това събитие живо, пъстро, очаквано с нетърпение и да се 😉 съберем на  50-тото юбилейно издание на ТВОРЕЦ НА ГОДИНАТА! Ако не ние като участници, то нашите творящи деца и внуци!

Благодаря, че вече знаете за емоцията ми по Събитието на годината!

С обич Б. 🥰

*

Снимката е от паметния ден, в който Николай направи филм за мен. Филмът е близо един учебен час, но знам, че има мат'рял за сериал ❤️

Сподели:
АВТОР
Бриги 5.00
25 20 468 6
Последно онлайн: преди 3 дена